Het is een van de meest afgezaagde geldbesparende tips, maar is het echt de moeite waard om lichten uit te doen die je niet gebruikt?

We gaan officieel een periode in van collectief de broekriem aanhalen nu de economie het een en ander doormaakt. Alles lijkt opeens duurder, de lonen schieten niet bepaald over de hele linie omhoog, en ouderwetse geldbesparende technieken springen uit de diepten van ons geheugen. Maar wat als je alle bochten hebt afgesneden en toch nog een paar extra dollars moet besparen? Een van de klassieke spaaradviezen is om lichten uit te doen die je niet gebruikt. Enerzijds lijkt dit voor de hand te liggen: je betaalt voor elektriciteit, dus is het zinvol dingen uit te doen als je ze niet gebruikt. Anderzijds kan het steeds uitdoen van lichten onhandig zijn, en de hele reden waarom we in de eerste plaats op die mooie nieuwe gloeilampen zijn overgeschakeld is dat ze energiezuiniger zouden zijn. Zal rondlopen in een donker huis alsof het de 19e eeuw is je genoeg geld besparen om het de moeite waard te vinden?

Het antwoord is … ingewikkeld. Laten we even doorlopen hoeveel geld je kunt besparen door de lichten uit te doen.

Je moet wat wiskunde doen


We zullen dus op de ouderwetse manier wat cijfers moeten kraken. Eerst moet je twee cijfers verzamelen: Het wattage van je gloeilamp en de prijs die je voor je elektriciteit betaalt. Het eerste staat ergens op de lamp zelf of op de verpakking waarin ze geleverd werd. Vervolgens moet je die watts omrekenen in kilowatturen (kWh). Als de lamp bijvoorbeeld 13 watt is, vermenigvuldig je het vermogen in watt (13) met het aantal uren dat de lamp aan is geweest, en deel je door 1.000. Dus, als je lamp al een uur brandt als je aan het rekenen bent, ziet je vergelijking er als volgt uit:

(13 * 1) / 1000 = 0.013 kWh

Joepie, wiskunde! Kijk nu op je elektriciteitsrekening en ontdek hoeveel je betaalt voor elke kWh stroom die je aan het net onttrekt. Je kunt hier enkele voorbeeld-elektriciteitsrekeningen vinden als je hulp nodig hebt om deze info te vinden. Vermenigvuldig je tarief met het aantal kWh dat je net berekende. Stel dat je 10 cent per kilowattuur aan elektriciteit betaalt. Als je die lamp een uur laat branden, kost dat je 0,0013 cent – ja, veel minder dan een cent. Als je 20 cent per kWh betaalt, betaal je 0,0026 cent.

Dat is niet veel geld. Als je nieuwsgierig bent, bij 10 cent per kWh, kost het je maar 3 cent als je die lamp 24 uur achter elkaar laat branden. Het is duidelijk dat minder efficiënte gloeilampen meer kosten. Een ouderwetse gloeilamp van 100 watt kost je bijvoorbeeld een cent om 24 uur achter elkaar te laten branden.

Dat is nog steeds niet bepaald een fortuin, maar laten we je hele situatie eens bekijken. Hoeveel lampen laat je elke dag branden, en hoe lang? Laten we zeggen dat er 10 lampen in je huis zijn die je gewoonlijk gewoon acht uur achter elkaar laat branden als het donker is. Laten we ook zeggen dat de helft negen watt is en de andere helft 13 watt, en dat je 10 cent per kWh betaalt.

(13 * 8) / 1000 = 0,104 kWh, dat is €0,0104 per dag x 5 = €0,052

(9 * 8) / 1000 = 0,072 kWh, wat €0,0072 per dag x 5 = €0,036 is

Je geeft dus ongeveer 9 cent per dag uit om je huis te verlichten. In de veronderstelling dat je dit 50 weken per jaar doet (we laten zomertijd buiten beschouwing), geef je jaarlijks ongeveer €31 uit om die verlichting te laten branden. Is het de moeite waard om rond te lopen en ze uit te doen?

Je kunt je afvragen of de kosten meespelen als je al die lampen die je acht uur per dag laat branden, moet vervangen. Hoewel het waar is dat het voortdurend laten branden van LED lampen hun levensduur verkort, gaan ze meestal toch nog jaren mee, zelfs bij voortdurend gebruik. Je kosten voor het vervangen van deze lampen zullen vrij minimaal zijn, vooral omdat je LED lampen kunt kopen voor iets meer dan een euro per stuk.

Andere overwegingen voor je lichtkosten

Hier zijn nog een paar andere dingen om te overwegen bij het besparen van stroom en geld via gloeilampen beheer:

CFL: Hoewel de wiskunde voor compacte fluorescerende gloeilampen (CFL) dezelfde is, betekent hun andere techniek dat ze anders reageren op aan- en uitzetten. Het vaak aan- en uitzetten van een CFL lamp kan de levensduur aanzienlijk verkorten. De vuistregel is 15 minuten – als je het licht over 15 minuten of minder weer nodig hebt, laat je het gewoon aan. Laat je ze langer dan 15 minuten uit, zet ze dan uit.

Gloeilamp: Hieruit blijkt hoe slim het is om over te schakelen van die klassieke gloeilampen, want zelfs het laagste wattage dat je gewoonlijk in een huis vindt, 40 watt, kost je ruwweg €112 per jaar als je er 10 acht uur per dag laat branden.

Waar het op neerkomt: Je kunt wat geld besparen door je lichten uit te doen, maar niet veel. Of het de moeite waard is hangt helemaal af van hoe hard je elke dollar nodig hebt.